CALIPER: Intervju s uzorima

7
stu

CALIPER: Intervju s uzorima 

 U sklopu projekta Caliper objavljen je intervju s Marinom Anić. Cilj intervjua je promicanje horizontalnih načela, ravnopravnosti i zastupljenosti znanstvenica na sveučilištu te njihovo uključivanje u projekte. 

  1. Intervjuer: Molim vas da nam kažete nešto o sebi: gdje ste rođeni i kako je vaše okruženje iz djetinjstva utjecalo na ono što ste danas? 

Rođena sam i odrasla u Zagrebu, u mirnom domu, okružena obitelji i ljubavi. Puno sam vremena povodila sam bratom i sestrom kod bake u Lici, gdje smo cijele dane provodili vani u prirodi, istražujući i igrajući se. Ljeta sam provodila na Korčuli, sa didom koji je bio enolog i cijeli se život bavio poljoprivredom. Sve to je pomalo utjecalo da upišem Agronomski fakultet i usmjerim se na vinogradarstvo i vinarstvo. 

  1. Inr: Koji su vam bili omiljeni predmeti u školi i jesu li vam ti predmeti pomogli da obavljate posao koji radite danas?  

Omiljeni predmeti bili su mi kemija, biologija i matematika. Uvijek sam naginjala prema prirodnim predmetima, što me i kasnije usmjerilo na fakultet i posao asistenta na vinogradarstvu. Kroz osnovnu i srednju školu bavila sam se i različitim sportovima i svirala više instrumenata, bila sam radoznalo dijete kojemu nikada nije bilo dosadno, koje je bilo stalno u pokretu i spremno za nove avanture i učenje. 

  1. Inr: Jeste li imali uzore u djetinjstvu i ako jeste, kako su vas nadahnuli? 

Nisam imala uzore u djetinjstvu. Ovisno o razdoblju života, imala sam različite ljude koji su utjecali na mene- roditelji, prijatelji, profesori, koji su mi pomogli postati ono što sam danas. 

  1. Inr: Što vas je motiviralo da odaberete karijeru koju imate danas?  

U vezi s karijerom – sa čime ste najzadovoljniji?  

Ono što me najviše motiviralo da odaberem karijeru u znanosti je konstantna želja za učenjem, stjecanjem novih vještina i znanja, što se savršeno uklopilo u moju drugu želju-provođenje više vremena u prirodi, a manje u uredu. Posao zahtjeva biti u korak sa inovacijama i novim spoznajama, te uvijek ima prilika za rad i usavršavanje.  

  1. Inr: Možete li nam reći o projektu ili događaju za koji smatrate da je najznačajniji u vašoj karijeri i je li aspekt spola bio uključen?  

Mislim da je puno manjih događaja utjecalo na tijek moje karijere, od rada u vinariji završetkom studija do različitih stručnih i znanstvenih usavršavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovala sam na mnogo stručnim projektima sa različitih vinogradarskih regija Hrvatske te mnogo naučila i u praksi. Smatram da spol nikada nije bio bitan u odlučivanju. 

  1. Inr: Trenutno ste asistentica na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, možete li nam reći što najviše vas veseli/uzbuđuje u radu i što je najizazovnije?  

Trenutno radim na doktoratu, što mi je i najizazovnije i najuzbudljivije. Imam odličnu radnu atmosferu na poslu, dobre kolege i dinamičan posao. Osim toga, ono što me veseli je i rad sa studentima. Posebno se trudim da im prenesem gradivo na što zanimljiviji i lakši način te da ih zainteresiram za posao u vinogradarstvu i vinarstvu. Sa kolegama često sudjelujem na različitim radionicama i konferencijama, gdje su uključeni i sami vinogradari i vinari, tako da uvijek budemo povezani i nadopunjujemo jedni druge. 

  1. Inr: Jeste li vi ili bilo tko u vašem okruženju doživjeli rodnu pristranost prema ženama radeći na svom polju? Ako da, možete li nam reći nešto više o tome? 

Na mom trenutnom poslu nikada nisam doživjela rodnu pristranost prema ženama, iako ima dosta fizičkog rada, nema razlika u poslu koje rade žene, a koje muškarci. Imam iskustvo rada u vinariji kao radnik u podrumu u Kaliforniji, kao i u Hrvatskoj. U vinariji u Kaliforniji svi smo radili sve poslove neovisno o spolu, dok se u Hrvatskoj još i danas nekada pazi da se ženu poštedi težih fizičkih poslova. No tada se žene moraju izboriti za sebe i potruditi da ih se tretira jednako.   

  1. Inr: Kako mislite da bi ljudi trebali pristupiti temama o rodnoj ravnopravnosti, posebno u vašem polju – vinogradarskoj i vinarskoj industriji

Važno je govoriti o problemima koji nas muče, o položaju žena u vinogradarskoj i vinarskoj industriji i educirati ljude o uspjesima i žena i muškaraca u našem polju. Danas je sve veći broj uspješnih žena enologa, znanstvenica i stručnih osoba koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom, ali i poljoprivredom općenito.  

  1. Inr: Koje osobine smatrate najkorisnijima za nekoga tko se nosi s diskriminacijom?  

Mislim da se svi u jednom trenutku nosimo sa različitim vrstama diskriminacije. Važno je biti uporan i truditi se u svojem poslu, i znati koliko vrijedimo.  

  1. Inr: Kakav biste savjet dali, posebno mladima , koji su na početku svoju karijere i koji se bore s rodnom diskriminacijom? Kako se s takvim situacijama najbolje nositi? 

Kroz život ćemo se uvijek susretati sa nekim vrstama problema na poslu. Važno je okružiti se ljudima koji te potiču da radiš na sebi, da budeš bolja osoba i bolji kolega, da se trudiš i da si i spreman pomoći drugome kada je potrebno.